Jak łatwo i efektywnie schudnąć?
ELŻBIETA BOGUSZ • dawno temu • 1 komentarzWiele osób już na samo słowo "dieta" rezygnuje z odchudzania. Często dieta kojarzy nam się z ogromnymi wyrzeczeniami i restrykcjami. Chciałabym Wam powiedzieć, że nie jest to prawda.
W swoim podejściu do zdrowego żywienia i odchudzania wychodzę w założenia, że nie tędy droga i wcale nie musimy się głodzić i rezygnować z "przyjemności", aby osiągnąć efekty i gubić kilogramy. Bardzo istotne są niewielkie zmiany, o których napiszę poniżej.
Od czego zacząć? Przede wszystkim od produktów, które często jemy w nadmiarze i nie wyobrażamy sobie dnia bez nich, czyli uwielbiane przez nas słodycze. Zastąpmy je owocami, orzechami (oczywiście nie w nadmiarze).
Rezygnujemy ze smażenia i używania rafinowanych olejów roślinnych — wybieraj np. oliwę z oliwek.
Z diety wyrzucamy fast foody, słodkie wody, napoje gazowane i energetyczne, oraz soki owocowe (chyba, że robimy je sami).
Do swojej diety warto dodać więcej warzyw i produktów pełnowartościowych. Chleb pszenny zamień na przykład na żytni.
Tłuste mięso zamień na drobiowe. Włącz do swojej diety ryby.
Pij więcej wody — to bardzo ważne. Jeśli za nią nie przepadasz, możesz dodać do niej cytrynę lub pomarańczę dla smaku.
Oczywiście takie zmiany nie oznaczają, że już nigdy nie będziemy mogli zjeść pizzy czy czekolady — absolutnie nie! Pozwól sobie na małe odstępstwa raz w tygodniu i zjedz to, na co masz ochotę. Oczywiście z umiarem. Nie całą tabliczkę czekolady i nie całą pizzę.
Gwarantuję, że w krótki czasie zauważysz efekty. Dobrze jest rozpoczynać swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem od małych zmian.
Elżbieta Bogusz — dietetyk
Rozgrzewka — jak prawidłowo wykonać rozgrzewkę? (FABRYKA SIŁY)
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze